Районна избирателна комисия Пловдив Област


РЕШЕНИЕ
№ 1-НС
Пловдив Област, 15.08.2022

ОТНОСНО: Реда за свикване на заседания и начина на приемане на решения на Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район Пловдивски при произвеждане на изборите за Народни представители в Република България на 02 октомври 2022 г.

На основание чл. 70, чл. 71 и чл. 72, ал. 1, т. 1, ал. 2 и чл. 73 от Изборния кодекс, както и Решение № 1213-НС/05.08.2022 г. на Централна избирателна комисия, Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район Пловдивски

Р Е Ш И:

  1. Районната избирателна комисия се свиква на заседание от нейния председател или по искане на най-малко една трета от членовете и. При отсъствие на председателя заседанията на Районната избирателна комисия се свикват от определен от него заместник-председател.
  2. Членовете на Районната избирателна комисия се уведомяват за датата и часа на насрочените заседания по телефон и чрез съобщение, което се публикува на интернет страницата на комисията заедно с проекта за дневен ред.
  3. Заседанията на комисията се ръководят от председателя, а в негово отсъствие - от определен от него заместник-председател.
  4. Районната избирателна комисия заседава, когато присъстват повече от половината от членовете й.
  5. Районната избирателна комисия се произнася с решения, които се приемат с мнозинство две трети от присъстващите членове и се подписват от председателя и секретаря. Когато за приемане на решение липсва необходимото мнозинство, се смята, че е налице решение за отхвърляне, което подлежи на обжалване по реда предвиден в Изборния кодекс. В този случай в мотивите на решенията се изписва кратко описание на предложението за решение и изложените съображения против, присъствалите членове и поименно начинът на гласуването им. В диспозитива се посочва, че е налице решение за отхвърляне по смисъла на чл. 70, ал. 4, изр. второ от ИК.
  6. Решенията на Районната избирателна комисия може да се оспорват в тридневен срок от обявяването им пред Централната избирателна комисия, която се произнася в тридневен срок с решение. Решението на районната избирателна комисия, потвърдено с решение на Централната избирателна комисия, подлежи на обжалване по реда на чл. 98, ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс пред тричленен състав на Административен съд град Пловдив. В останалите случаи решението на Централната избирателна комисия се обжалва пред Върховния административен съд.
  7. При отмяна на решение за отхвърляне Районната избирателна комисия постановява ново решение, което приема с мнозинство повече от половината от членовете й.
  8. Гласуването е явно и поименно. Гласува се „за“ или „против“. Не се допуска гласуване „въздържал се“.
  9. За заседанията на комисията се съставя протокол, който се подписва от председателя и секретаря и се публикува на интернет страницата на комисията.
  10. Членовете на Районната избирателна комисия подписват протоколи и гласуват решения с особено мнение, когато не са съгласни с решението или с посоченото в протокола, като посочват в какво се изразява особеното мнение.
  11. Решенията, удостоверенията и текущата кореспонденция на Районната избирателна комисия се подписват от председателя и секретаря и се подпечатват с печата на комисията.
  12. Когато председателят, съответно секретарят отсъства, решенията, протоколите и удостоверенията се подписват от секретаря, съответно от председателя и от заместник-председател. Когато отсъстват и председателят, и секретарят, решенията се подписват от заместник-председател и определен с решение на комисията член, предложени от различни партии и коалиции.
  13. На заседанията на комисията може да присъстват застъпници, представители на партии, коалиции или инициативни комитети, наблюдатели и представители на средствата за масово осведомяване. Изказаните становища, мнения и възражения се записват в протокола.
  14. Заседанията на Районната избирателна комисия се излъчват в реално време в интернет чрез интернет страницата на комисията, на която предварително се обявява проект за дневен ред.
  15. Районната избирателна комисия поддържа интернет страница, на адрес: https://rik17.cik.bg на която публикува незабавно решенията си, пълните протоколи от заседанията си, предварителните и окончателните резултати от изборите в съответния район, включително от машинното гласуване, сканираните протоколи на секционните избирателни комисии и други документи и данни. На интернет страницата на комисията се публикуват и всички публични регистри при спазване изискванията за защита на личните данни.
  16. Районната избирателна комисия публикува на интернет страницата си видеозапис (архив) от заседанията на комисията незабавно след приключване на съответното заседание.
  17. На екземплярите от решенията, които се обявяват, се отбелязват датата и часът на поставянето им на таблото и се подписват от двама членове на комисията, излъчени от различни партии и коалиции. Екземплярите от обявените решения се свалят не по-рано от три дни от поставянето им и се съхраняват в архива на комисията. Върху екземпляра се отбелязват датата и часът на свалянето и той се подписва от двама членове на комисията от различни партии и коалиции.
  18. Срокът за обжалване на решенията на Районната избирателна комисия, започва да тече от по-късното по ред обявяване/публикуване.

            Настоящото решение може да бъде обжалвано пред Централната избирателна комисия в срок до три дни от обявяването му.

 

Председател: Янко Христов Радунчев

Секретар: Ферад Есад Мурад

* Публикувано на 15.08.2022 в 19:09 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

Решения

  • № 255-НС / 02.10.2022

    относно: Обявяване край на изборния ден при произвеждане на изборите за народни представители на 02 октомври 2022 г.

  • № 254-НС / 02.10.2022

    относно: Промяна в съставите на СИК на територията на община Асеновград, област Пловдив, при произвеждане на изборите за народни представители на 02 октомври 2022 г.

  • № 253-НС / 02.10.2022

    относно: Преустановяване на машинно гласуване по чл. 269 от ИК в СИК 171300014 в гр. Карлово, Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район - Пловдивски

всички решения