Районна избирателна комисия Пловдив Област


РЕШЕНИЕ
№ 145-НС
Пловдив Област, 21.09.2022

ОТНОСНО: Транспортиране, охрана, организацията и вътрешния ред на СИК и ПСИК до и в Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район Пловдивски при предаване и съхранение на изборните книжа и материали при провеждане на изборите за народни представители на 02 октомври 2022 г.

На основание чл. 72, ал. 1, т. 1, т. 18 и т. 29 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район Пловдивски

Р Е Ш И:

 1. Транспортът и охраната на представителите на СИК и ПСИК, които ще предават протоколите и останалите книжа и материали от изборните помещения до Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район Пловдивски (РИК 17) в палата № 3 на Международен панаир Пловдив, се осигуряват от общинската администрация и от органите на МВР. Няколко съседни СИК могат да бъдат обслужени от едно транспортно средство.
 2. Забранява се на членовете на СИК/ПСИК да пренасят протоколите, бюлетините, изборните книжа и други материали по домовете си или на други места освен в Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район Пловдивски и в общината.
 3. Книжата и материалите се транспортират от секцията (изборното помещение) до Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район Пловдивски със специално организиран транспорт. На всяко транспортно средство на предната видима част на стъклото се поставя табела с надпис „РИК 17”.
 4. Водачът на транспортното средство следва да притежава писмо, подписано от кмета на общината или от друго оправомощено от него длъжностно лице, отговорно за организационно-техническата подготовка на изборите. В писмото се отбелязват трите имена и ЕГН на водача, регистрационният номер на транспортното средство и целта на пътуването.
 5. Транспортното средство, ескортирано от автомобил със специален режим на движение превозва членовете на СИК/ПСИК, приносители на протоколите и останалите книжа и материали в Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район Пловдивски за предаване на протоколите и списъците на РИК до палата № 3, разположена на територията на Международен панаир Пловдив, след което останалите книжа и материали се предават на общинската администрация.
 6. Не се позволява транспортирането със собствен транспорт на представителите на СИК и ПСИК, които ще предават протоколите и останалите книжа и материали от изборните помещения до Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район Пловдивски в Международен панаир Пловдив, както и транспортирането им без осигурена охрана от органите на МВР.
 7. Достъпът до палата № 3 се осъществява чрез пропускателен режим, като входът за транспортните средства е от транспортен вход откъм бул. „България”, вход Д /от към пожарната/.
 8. След влизането на транспортното средство, със съдействието на органите на МВР, същото се насочва със светлинна или друга подходяща сигнализация, маркировка или указателни знаци към палата № 3, където спира на място, определено за престой и паркиране.
 9. Членовете на СИК/ПСИК слизат от транспортното средство и се насочват към определения вход на палата № 3. Следващото ППС, което пристигне, изчаква  всички членове на СИК/ПСИК от предходното транспортно средство да получат поредни номера, след което отваря врати, за да слязат членовете на СИК/ПСИК, които превозва. Същото се отнася за всяко следващо транспортно средство. Контролът на достъп до входа на палатата се възлага на органите на МВР и служителите на областна администрация - Пловдив
 10. Определените служители от областна администрация- Пловдив следва да снабдяват с последователни номера пристигащите СИК/ПСИК непосредствено след входа на палатата, определен за влизане на членовете на СИК/ПСИК, като при всеки даден от тях номер отразяват в таблична форма поредния номер, район и номер на секция.
 11. Номерата да бъдат раздавани съобразно поредността на пристигане на членовете на СИК/ПИСК, приносители на изборните книжа и материали.
 12. Приносителите на изборни книжа и материали членове на СИК/ПСИК се допускат до Изчислителния пункт (ИП) в палатата, съобразно възможностите за обработването на секционните протоколи. Поредните номера се обявяват на табло, поставено на видно място в палатата и видимо от всички членове на СИК/ПСИК.
 13. Определя обособена зона за престой и изчакване на приносителите на изборни книжа и материали членове на СИК/ПСИК в палата № 3.
 14. При въвеждане на данните от протоколите на СИК/ПСИК в ИП на РИК 17 може да присъстват отговорникът на ИП, операторите на компютри, персоналът за сервизно обслужване на техниката, представителите на преброителя, членовете на РИК, членовете на ЦИК, приносителите на протоколи от СИК/ПСИК, само по един наблюдател от една и съща неправителствена организация, само по един застъпник – на кандидатска листа на партия, коалиция и инициативен комитет и само по един представител на политическа партия, коалиция и инициативен комитет, регистрирали кандидати на предварително определените от РИК 17 и отговорника на ИП места.
 15. След приемане на протоколите от районната избирателна комисия членовете на СИК/ПСИК предават в общинската администрация на комисията, назначена по реда на чл. 287, ал. 7 от ИК със заповед на кмета на общината останалите книжа и материали.
 16. Запечатаните торби с изборните книжа и материали на СИК/ПСИК не се разпечатват по никакъв повод без нарочно решение на РИК 17 по чл. 287, ал. 3 от ИК за повторно преброяване на бюлетините, а след приемането им – от общинската администрация или въз основа на решение на Централната избирателна комисия и разпореждане на съда.

Настоящото решение може да бъде оспорено пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

Председател: Янко Христов Радунчев

Секретар: Ферад Есад Мурад

* Публикувано на 21.09.2022 в 18:48 часа

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
   

Решения

 • № 255-НС / 02.10.2022

  относно: Обявяване край на изборния ден при произвеждане на изборите за народни представители на 02 октомври 2022 г.

 • № 254-НС / 02.10.2022

  относно: Промяна в съставите на СИК на територията на община Асеновград, област Пловдив, при произвеждане на изборите за народни представители на 02 октомври 2022 г.

 • № 253-НС / 02.10.2022

  относно: Преустановяване на машинно гласуване по чл. 269 от ИК в СИК 171300014 в гр. Карлово, Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район - Пловдивски

всички решения