Районна избирателна комисия Пловдив Област


РЕШЕНИЕ
№ 10-НС
Пловдив Област, 22.05.2021

ОТНОСНО: Ред за разглеждане на жалби и сигнали, подадени до Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район Пловдивски, постановените по тях решения и определяне на ред за окомплектоване на преписките по жалбите срещу решенията на Комисията, при произвеждане на изборите за Народно събрание на 11 юли 2021 г.

На основание чл. 72, ал.1, т.1, т.20 и т.21, във връзка с чл. 73 от ИК и Решение № 81-НС/21.05.2021 на  Централна избирателна комисия, Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район Пловдивски

Р Е Ш И:

1. Районната избирателна комисия 17 разглежда жалби и сигнали, подадени в писмена форма, с посочен подател с адрес и контакт за обратна връзка. Жалбите и сигналите, подадени по електронната поща, следва да бъдат подписани и сканирани.

2. Членовете на РИК 17, приели жалбата или сигнала, запознават председателя на комисията със съдържанието и предмета на оплакването, а след това се предават на Работната група по жалбите и сигналите, която изготвя доклад и го представя на комисията.

I. Процедура за разглеждане на жалби и сигнали.

 1. Работната група е длъжна да обработи жалбата или сигнала най-късно в тридневен срок след постъпването им и да предложи доклад за решение по нея. Този срок не се прилага при произнасяне по жалби и сигнали за нарушаване на реда за провеждане на предизборната кампания от доставчици на медийни услуги. В тези случаи срокът е до 24 часа след получаването на жалбата или сигнала в комисията.

 2. Когато комисията установи, че не е компетентна да разгледа жалбата или сигнала, същата се препраща до компетентния орган, за което се уведомява подателя ѝ.

 3. Когато Работната група установи нередовности в жалбата или сигнала, подателят се уведомява (по телефон, електронна поща или на адрес с писмо), и му се дават указания за отстраняване на нередовностите.  Едва след отстраняване им Работната група докладва жалбата или сигнала в заседание на комисията за разглеждане в тридневен срок, като изготвя проект за решение по жалбата или сигнала.

4. Когато оплакването в жалбата или сигналът са от естество, което не налага комисията да се произнася с решение, а само да предприеме действия –указания, проверка и т.н., комисията уведомява писмено подателя на жалбата или сигнала.

5. Когато в жалбата или сигнала не се съдържат твърдения за нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс, комисията може да реши жалбата или сигналът да останат за сведение.

6. Когато комисията установи, че следва да се изискат допълнителни документи, произнасянето по жалбата или сигнала се отлага до получаването им и комплектуването на преписката.

7. Комисията се произнася с решение по постъпилата жалба или сигнал в тридневен срок.

8. Постъпилите жалби и сигнали в изборния ден се разглеждат в срок до 1 час след постъпването им в комисията и преди края на изборния ден при спазване на ред, приет от Районната избирателна комисия Седемнадесети изборен район Пловдивски.

9. В Районната избирателна комисия Седемнадесети изборен район Пловдивски се поддържа електронен регистър на жалбите и сигналите при спазване на Закона за защита на личните данни и съгласно решения на ЦИК относно приемане на образец на електронен публичен регистър на жалбите и сигналите, подадени до комисията, постановените решения по тях и указания за комплектуване на преписките по жалбите срещу решения на РИК.

II. Ред за окомплектоване на преписките по жалбите, подадени срещу решение на РИК 17:

1. При постъпване на жалба срещу решение на Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район Пловдивски тя трябва незабавно да бъде отразена във входящия регистър на Комисията, като се отбелязват датата и часът на постъпването ѝ. Входящият номер на жалбата в регистъра, датата и часът на постъпването ѝ се отбелязват върху самата жалба и върху копието,което остава за жалбоподателя.

2. Член на Районната избирателна комисия Седемнадесети изборен район Пловдивски отбелязва жалбата и в електронния регистър.

3. След завеждане на жалбата във входящия регистър на комисията, тя се окомплектова с необходимите документи и книжа и се изпраща в ЦИК.

4. Жалбите и приложенията към тях незабавно се изпращат в сканирани копия на електронната поща на Централната избирателна комисия – [email protected] или по телефакс на ЦИК. Едновременно с това жалбата и приложенията се изпращат незабавно по куриер до ЦИК в оригинал, с придружително писмо.

5. Към жалбата се прилагат:

  • Копие от решението, което се обжалва, подписано от председателя и секретаря на РИК 17.
  • Копие от екземпляра на обжалваното решение, който е поставен на общодостъпното място за обявяване решенията на РИК 17 и който съдържа удостоверяване на коя дата и в колко часа решението е било обявено на таблото на комисията, както и на коя дата и в колко часа е свалено от таблото, подписано от председателя и секретаря на комисията.
  • Копие на разпечатка от интернет страницата на комисията, която съдържа публикувания екземпляр от обжалваното решение и данни за датата и часа на публикуването.
  • Извлечение от протокола на комисията, което да съдържа данни колко членове са присъствали на заседанието на РИК 17, разискванията при вземане на обжалваното решение, колко членове са гласували „за“ и колко „против“, както и ако има особено мнение. Извлечението от протокола следва да е подписано от председателя и секретаря на Комисията. Вместо извлечение от протокола може да се изпрати копие от протокола, подписано от председател и секретар.
  • Пълномощното на лицето, когато жалбата се подава чрез пълномощник.
  • Документите, приложени към жалбата.
  • Други документи, послужили като основание за вземане на решението (заявления, молби, удостоверения, становища, пълномощни и др.), служебно и допълнително събрани и обсъждани от РИК при вземане на решението.

6. Когато се обжалват решенията за регистрации на застъпници, следва да се изпращат копия от заявленията и документите за регистрация, както и от страницата от съответния регистър с направените в него вписвания.

7. Районната избирателна комисия следва да изпрати незабавно и всички допълнително изискани от член на ЦИК материали и книжа във връзка с комплектуването на жалбите срещу решенията на РИК.

 

На осн.чл.60 ал.1 от АПК ДОПУСКА предварително изпълнение на настоящото решение с оглед защита на особено важни държавни и обществени интереси, свързани с избирателните права на гражданите, както й предвид кратките срокове по Изборния кодекс, тъй като от закъснението на изпълнението му, могат да настъпят значителни и трудно поправими вреди и предотвратяване опасността да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението.

 

Настоящото решение може да бъде оспорено пред Централната избирателна комисия в срок до три дни от обявяването му.

Председател: Ваня Костадинова Костадинова

Секретар: Кристиан Димитров Гьошев

* Публикувано на 22.05.2021 в 16:51 часа

Свързани решения:

157-НС/03.07.2021

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

Решения

  • № 293-НС / 12.07.2021

    относно: Установяване на резултатите на машинно гласувалите избиратели в СИК № 171700021 – Асеновград, община Асеновград, поради липса на флаш-памет при произвеждането на избори за народни представители на 11 юли 2021 г.

  • № 292-НС / 12.07.2021

    относно: Установяване на резултатите на машинно гласувалите избиратели в СИК № 171700021 – с. Скутаре, община Марица, поради некоректно отчитане на броя на отпечатаните от системата контролни разписки при произвеждането на избори за народни представители на 11 юли 2021 г.

  • № 291-НС / 11.07.2021

    относно: Сигнал с вх. № 20/11.07.2021 г. от Дамян Ангелов Дамянов от гр. Куклен, по пр. № УРИ 432Р-14719/2021г. на Първо РУ при ОМВР Пловдив.

всички решения