Районна избирателна комисия Пловдив Област


РЕШЕНИЕ
№ 216-НС
Пловдив Област, 10.07.2021

ОТНОСНО: Реда за връщане на сгрешен протокол при попълването му от СИК/ПСИК на РИК с резултатите от гласуването, както и реда за предаване на нов протокол от РИК на СИК/ ПСИК при произвеждане на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

На основание чл. 72, ал. 1, т. 1 и чл. 274 от Изборния кодекс , във връзка с Решение № 378-НС/ 03.07.2021 година на Централна избирателна комисия, Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район – Пловдивски  

Р Е Ш И:

  1. При преброяване на бюлетините и установяване на резултатите от гласуването от машината СИК/ПСИК задължително вписва данните от преброяването първо в черновата на секционния протокол. Формулярът на секционния протокол за резултатите от гласуването в секции с хартиени бюлетини- Приложения № 96 НС-х  или в секции с машинно гласуване- Приложени № 96-НС-м е само един и се изважда от плика и попълва след проверка на данните, вписаните в черновата, както и удовлетворяване на контролите.
  2. Данните от черновата се попълват в протокола на СИК/ПСИК - Приложение № 97-НС-х или Приложение № 96-НС-м, като се внимава да не се допускат грешки.
  3. Сгрешен протокол е този протокол, при попълването на който допуснатите грешки са от такова естество, че не позволяват реално да бъдат установени резултатите от гласуването. В този случай върху протокола се поставя надпис „Сгрешен“ и се подписват всички членове на СИК/ПСИК.
  4. Във всички останали случаи грешките се поправят, като сгрешеното се задрасква с хоризонтална черта, така че да може да се чете, а над него се записват действителните данни. Възможно най-близо до поправката в полето на протокола отстрани се пише „Поправка“ и се подписват всички членове на СИК/ПСИК. Очевидни фактически грешки могат да се поправят и след обявяване на резултата.
  5. При сгрешен протокол председателят на съответната СИК/ПСИК уведомява Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район – Пловдивски (РИК 17). Районната избирателна комисия с решение определя начина на връщане на сгрешения протокол и предаване на новия протокол.
  6. За предаване на сгрешения и за получаване на нов формуляр на протокол всички членове на СИК/ПСИК и определения в т. 11 от настоящото решение член на РИК 17 подписват приемо-предавателен протокол в два екземпляра – (Приложение № 83-НС от изборните книжа), в който се вписват фабричните номера на сгрешения и на новия формуляр на протокол, след което приемо-предавателният протокол се подписва от всички членове на СИК/ПСИК и от член на РИК 17, определен с решение. При връщане на сгрешения секционен протокол, фабричният му номер се сверява с номера на формуляра на протокола за СИК/ПСИК, вписан в протокола за предаването и приемането на изборните книжа – Приложение № 76-НС или № 77-НС от изборните книжа. При несъответствие между номерата, това обстоятелство се отразява в приемо-предавателния протокол.
  7. Членовете на СИК/ПСИК попълват новия формуляр. В случай че при попълване на получения нов формуляр на протокол на СИК/ПСИК за отразяване на резултатите от гласуването бъде допусната грешка, грешката се поправя, като сгрешеното се задрасква с хоризонтална черта така че да се чете, а над него се вписват верните данни. На същия ред до поправката се изписва „поправка“ и се подписват всички членове на СИК/ПСИК.
  8. След попълване на протокола, той се подписва от всички членове на комисията и председателят на комисията обявява резултатите от гласуването. Поправки в протокола след подписването му може да се правят преди обявяване на резултатите от гласуването. Поправката се подписва от всички членове на комисията, като отстрани се пише „Поправка“. Очевидни фактически грешки може да се поправят и след обявяване на резултата.
  1. Сгрешените секционни протоколи се описват по номера по реда на постъпване в опис, който се съхранява в РИК.Районната избирателна комисия изпраща сканирани екземпляри от сгрешените секционни протоколи и от описа за анализ по електронната поща на електронния адрес на ЦИК преди предаването им на общинската администрация по реда на т. 10.
  2. Екземплярите от приемо-предавателните протоколи (Приложение № 83-НС от изборните книжа) за РИК и оригиналите на сгрешените секционни протоколи се предават от РИК на областната администрация в 7-дневен срок от обявяване на резултатите от изборите по реда на чл. 72, ал. 1, т. 27 ИК, едновременно с изборните книжа и материали по чл. 296, ал. 4 ИК. Екземплярите от приемо-предавателните протоколи и оригиналите на сгрешените секционни протоколи, както и изборните книжа и материали по чл. 296, ал. 4 ИК, се съхраняват в помещенията, определени от областния управител по чл. 296, ал. 5 ИК.
  3. Определя Ваня Костадинова Костадинова - председател на Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район – Пловдивски да подписва приемо-предавателен протокол – Приложение № 83-НС от изборните книжа, в който се вписват фабричните номера на сгрешения и на новия формуляр на протоколите.
  4. При наличие на хипотези, описани в т.V.(особени случаи или при непреодолими външни обстоятелства, свързани с машинното гласуване) от Методическите указания на Централната избирателна комисия по прилагане на Изборния кодекс за секционните избирателни комисии в страната за изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. при гласуване със специализирани устройства за машинно гласуване, приети с Решение № 341-НС от 28 юни 2021 г., то редът за предаването на формулят на протокол (Приложения № 96-НС-хм и № 96-НС-кр от изборните книжа) се определя с друго решение на РИК 17 Пловдив област.

Настоящото решение може да бъде оспорено  пред Централната избирателна комисия в срок до три дни от обявяването му.

Председател: Ваня Костадинова Костадинова

Секретар: Кристиан Димитров Гьошев

* Публикувано на 10.07.2021 в 14:51 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
     

Решения

  • № 293-НС / 12.07.2021

    относно: Установяване на резултатите на машинно гласувалите избиратели в СИК № 171700021 – Асеновград, община Асеновград, поради липса на флаш-памет при произвеждането на избори за народни представители на 11 юли 2021 г.

  • № 292-НС / 12.07.2021

    относно: Установяване на резултатите на машинно гласувалите избиратели в СИК № 171700021 – с. Скутаре, община Марица, поради некоректно отчитане на броя на отпечатаните от системата контролни разписки при произвеждането на избори за народни представители на 11 юли 2021 г.

  • № 291-НС / 11.07.2021

    относно: Сигнал с вх. № 20/11.07.2021 г. от Дамян Ангелов Дамянов от гр. Куклен, по пр. № УРИ 432Р-14719/2021г. на Първо РУ при ОМВР Пловдив.

всички решения