Районна избирателна комисия Пловдив Област


РЕШЕНИЕ
№ 135-ЕП
Пловдив Област, 22.05.2019

ОТНОСНО: транспортиране, охрана, организацията и вътрешния ред на СИК и ПСИК до и в РИК 17- Пловдив област при предаване и съхранение на изборните книжа и материали от изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. в палата № 6 на Международен панаир Пловдив

На основание На основание чл. 72, ал. 1, т. 1, т. 18 и т. 29 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия Седемнадесети изборен район - Пловдивски

Р Е Ш И:

 1. Транспортът и охраната на представителите на СИК и ПСИК, които ще предават протоколите и останалите книжа и материали от изборните помещения до РИК 17 Пловдив в палата № 6 на Международен панаир Пловдив, се осигуряват от общинската администрация и от органите на МВР. Няколко съседни СИК могат да бъдат обслужени от едно транспортно средство.
 2. Забранява се на членовете на СИК да пренасят протоколите, бюлетините, изборните книжа и други материали по домовете си или на други места освен в РИК и в общината.
 3. Книжата и материалите се транспортират от секцията (изборното помещение) до РИК със специално организиран транспорт. На всяко транспортно средство на предната видима част на стъклото се поставя табела с надпис „РИК 17”.
 4. Водачът на транспортното средство следва да притежава писмо, подписано от кмета на общината или от друго оправомощено от него длъжностно лице, отговорно за организационно-техническата подготовка на изборите. В писмото се отбелязват трите имена и ЕГН на водача, регистрационният номер на транспортното средство и целта на пътуването.
 5. Транспортното средство, ескортирано от автомобил със специален режим на движение превозва членовете на СИК/ПСИК, приносители на протоколите и останалите книжа и материали в РИК за предаване на протоколите и списъците на РИК до палата № 6, разположена на територията на Международен панаир Пловдив, след което останалите книжа и материали се предават на общинската администрация.
 6. Не се позволява транспортирането със собствен транспорт на представителите на СИК и ПСИК, които ще предават протоколите и останалите книжа и материали от изборните помещения до РИК 17 Пловдив област в Международен панаир Пловдив, както и транспортирането им без осигурена охрана от органите на МВР.
 7. Достъпът до палата № 6 се осъществява чрез пропускателен режим, като входът за транспортните средства е от транспортен вход откъм бул. „България”, вход Д/от към пожарната/.
 8. След влизането на транспортното средство, със съдействието на органите на МВР, същото се насочва със светлинна или друга подходяща сигнализация, маркировка или указателни знаци към палата № 6, където спира на място, определено за престой и паркиране.
 9. Членовете на СИК/ПСИК слизат от транспортното средство и се насочват към определения вход на палатата. Следващото ППС, което пристигне, изчаква със затворени врати всички членове на СИК/ПСИК от предходното транспортно средство да получат поредни номера, след което отваря врати, за да слязат членовете на СИК/ПСИК, които превозва. Същото се отнася за всяко следващо транспортно средство. Контролът на достъп до входа на палатата се възлага на органите на МВР и служителите на областна администрация - Пловдив
 10. Определените служители от областна администрация-Пловдив следва да снабдяват с последователни номера пристигащите СИК/ПСИК непосредствено след входа на палатата, определен за влизане на членовете на СИК/ПСИК, като при всеки даден от тях номер отразяват в таблична форма поредния номер, район и номер на секция.
 11. Номерата да бъдат раздавани съобразно поредността на пристигане на членовете на СИК/ПИСК, приносители на изборните книжа и материали.
 12. Приносителите на изборни книжа и материали членове на СИК/ПСИК се допускат до ИП, находящ се на партерния етаж на палатата, съобразно възможностите за обработването на секционните протоколи. Поредните номера се обявяват на табло, поставено на първия етаж на палатата и видимо от всички членове на СИК/ПСИК.
 13. Определя зона за престой и изчакване на приносителите на изборни книжа и материали членове на СИК/ПСИК на партерния етаж на палата № 6.
 14. При въвеждане на данните от протоколите на СИК/ПСИК в ИП на РИК може да присъстват отговорникът на ИП, операторите на компютри, персоналът за сервизно обслужване на техниката, представителите на преброителя, членовете на РИК, членовете на ЦИК, приносителите на протоколи от СИК/ПСИК, само по един наблюдател от една и съща неправителствена организация, само по един застъпник – на кандидатска листа на партия, коалиция и инициативен комитет и само по един представител на политическа партия, коалиция и инициативен комитет, регистрирали кандидати на предварително определените от РИК и отговорника на ИП места.
 15. След приемане на протоколите от районната избирателна комисия членовете на СИК/ПСИК предават в общинската администрация на комисията, назначена по реда на чл. 287, ал. 7 от ИК със заповед на кмета на общината останалите книжа и материали.
 16. Запечатаните торби с бюлетините и другите книжа и материали на СИК/ПСИК не се разпечатват по никакъв повод без нарочно решение на РИК по чл. 287, ал. 3 от ИК за повторно преброяване на бюлетините, а след приемането им – от общинската администрация или въз основа на решение на Централната избирателна комисия и разпореждане на съда.

Настоящото решение да се сведе до знанието на Областна администрация Пловдив и ОД МВР-Пловдив.

Настоящото решение може да бъде оспорено пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му по реда на чл. 73 от ИК.

Председател: Дарина Цвяткова Тодорова

Секретар: Айтен Сали Салим

* Публикувано на 23.05.2019 в 16:25 часа

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30 

Решения

 • № 221-ЕП / 30.05.2019

  относно: Постъпила Жалба от Мария Ангелова от град Асеновград с вх.№ 13/30.05.2019 г. на Районна избирателна комисия Седемнадесети район – Пловдивски.

 • № 220-ЕП / 30.05.2019

  относно: Постъпила Жалба от инж. Янка Мущанова от град Първомай с вх.№ 12/30.05.2019 г. на Районна избирателна комисия Седемнадесети район – Пловдивски.

 • № 219-ЕП / 26.05.2019

  относно: Преброяване на гласовете в СИК № 170100012 – Асеновград в община Асеновград поради констатирано съществено несъответствие.

всички решения