Районна избирателна комисия Пловдив Област


РЕШЕНИЕ
№ 2-НС
Пловдив Област, 06.02.2017

ОТНОСНО: реда за свикване на заседания и начина на приемане на решения и обявяването им от РИК 17 Пловдив област в изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

На основание чл. 70, чл.71, чл. 72, ал. 2 от Изборния кодекс и Решение № 4150-НС от 27.01.2017 на ЦИК, Районната избирателна комисия

РЕШИ:

Ред за свикване на заседанията и начин на приемане на решенията на Районна избирателна комисия 17 – Пловдив област

  1. Заседанията на районната избирателна комисия (РИК) 17 – Пловдив област се свикват от нейния председател или по искане на една трета от членовете й. При отсъствие на председателя, заседанията на РИК се свикват от определен от него заместник-председател.
  2. Заседанията на Районната избирателна комисия ще се провеждат на следния административен адрес: град Пловдив, пл. „Никола Мушанов“ 1, ет. 3, зала 300А. При необходимост и при промяна на сградата, в която се помещава, заседанията на РИК могат да се провеждат и на административен адрес, различен от посочения, определен от комисията с нарочно решение.
  3. Членовете на РИК се уведомяват за датата и часа на насроченото заседание поне 8 часа преди провеждането му, а при извънредни заседания – поне 2 часа преди него. Уведомяването се извършва по телефон, вкл. с кратко текстово съобщение, електронна поща и чрез съобщение, което се публикува на интернет страницата на комисията и се поставя на общодостъпно място, определено по раздел ІІ.
  4. Проектът за дневен ред се публикува на интернет страницата на комисията преди заседанието.
  5. Заседанията на Районната избирателна комисия (РИК) 17 – Пловдив област са законни, когато на тях присъстват повече от половината от членовете й. Заседанията се ръководят от председателя на комисията, а в негово отсъствие – от определен от него заместник-председател.
  6. Гласуването е явно и поименно. Гласува се „за“ или „против“. Не се допуска гласуване „въздържал се“.
  7. Членовете на РИК, когато не са съгласни с посоченото в протокола, могат да го подписват с „особено мнение“, като писмено посочат в какво се изразява то.
    Членовете на РИК, когато не са съгласни с прието решение, могат да изразят „особено мнение“, като писмено посочат в какво се изразява то.
  8. За заседанията на РИК се съставя протокол, който се подписва от председателя и секретаря и се публикува на интернет страницата на комисията.
  9. Районната избирателна комисия приема решенията си с мнозинство две трети от присъстващите членове.
  10. Когато РИК при приемане на решенията си не е постигнала необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове, е налице решение за отхвърляне по смисъла на чл. 70, ал. 4, изречение второ от ИК. В този случай в мотивите на решенията се изписват кратко описание на предложението за решение и изложените съображения за друго решение, присъствалите членове и поименно начинът на гласуването им. В диспозитива се посочва, че е налице решение за отхвърляне по смисъла на чл. 70, ал. 4, изр. второ от ИК.
  11. Решенията, удостоверенията и текущата кореспонденция на РИК се подписват от председателя и секретаря.
  12. Когато председателят, съответно секретарят, отсъстват, решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция се подписват от секретаря, съответно от председателя, и от заместник-председателя.
  13. Когато едновременно отсъстват и председателят, и секретарят, решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция се подписват от определен заместник-председател и от определен с решение на комисията член, предложени от различни партии и коалиции.
  14. Решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция на РИК се подпечатват с печата и.
  15. На заседанията на комисията може да присъстват застъпници, представители на партии, коалиции и инициативни комитети, които са регистрирали кандидати, наблюдатели и представители на средствата за масово осведомяване. Изказаните становища, мнения и възражения се записват в протокола.
  16. Заседанията на РИК се излъчват в реално време в интернет чрез интернет страницата на комисията (https://rik17.cik.bg/pvrnr2016).

Обявяване на решения

  1. Районната избирателна комисия обявява решенията си незабавно след приемането и оформянето им в писмен вид, чрез:

- поставянето им на общодостъпно място в сградата на Областна администрация Пловдив, находяща се на адрес: пл."Никола Мушанов" № 1, а при необходимост при промяна на сградата, в която се помещава, комисията може да определи с нарочно свое решение друго общодостъпно място за обявяване на актовете си на адрес, различен от посочения;

- публикуване на интернет страницата на комисията (https://rik17.cik.bg/pvrnr2016).

  1. Мястото на обявяване на решенията на Районната избирателна комисия 17 – Пловдив област е таблото за обяви, поставено на входа на сградата на Областна администрация Пловдив, а при необходимост при промяна на сградата, в която се помещава, комисията може да определи с нарочно свое решение друго общодостъпно място за обявяване на актовете си на адрес и място за обявяване, различни от посочените;
  2. На екземплярите от решенията, които се обявяват, се отбелязват датата и часът на поставянето им на общодостъпното място по т.т. 17 и 18 и се подписват от двама членове на комисията, излъчени от различни партии и коалиции. Екземплярите от обявените решения се свалят не по-рано от три дни от поставянето им на общодостъпното място и се съхраняват в архива на комисията. Върху екземплярите на свалените решения се отбелязват датата и часът на снемането им от таблото и се подписва от двама членове на комисията от различни партии и коалиции.
  3. Решенията на Районната избирателна комисия подлежат на оспорване пред ЦИК по реда на чл. 73 от ИК в тридневен срок от обявяването им. Срокът за обжалване на решенията на РИК започва да тече от по късното по ред обявяване/публикуване.

 

Настоящото решение може да бъде оспорено пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Председател: Илиан Руменов Иванов

Секретар: Айтен Сали Салим

* Публикувано на 06.02.2017 в 20:50 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
     

Решения

  • № 301-НС / 04.04.2017

    относно: Сигнал вх. № 38/03.04.2017 г., подаден от Александра Костадинова Берданкова, упълномощена с пълномощно № 286 от 16.03.2017 година от Корнелия Петрова Нинова, председател и представляващ коалиция от партии „БСП за България”

  • № 300-НС / 31.03.2017

    относно: Жалба вх. № 37/30.03.2017г. от Иван Иванов Янков във връзка с неотстранени агитационни материали на територията на община Калояново.

  • № 299-НС / 31.03.2017

    относно: Определяне на член на РИК 17 – Пловдив област за предаване на областната администрация Пловдив на останалите книжа и материали, с изключение на предназначените за Централната избирателна комисия.

всички решения